Dr. Ana Culcer: „Hrănirea cu lapte muls să fie o excepție!”

Tot mai multe mame din lipsă de timp, pentru că nu pot alăpta într-un anumit moment sau invocând motive de genul „copilul meu refuză să sugă la sân” încep să se mulgă. De ce să îi dăm copilului să sugă dintr-un biberon laptele muls în prealabil, când putem să îl alăptăm în mod natural?

Mulsul pe lângă avantaje de moment are și o serie de dezavantaje. Pe lângă faptul că în timpul suptului se creează o legătură psiho-afectivă între mama și copil, laptele de la sân are altă concentrație. Lactația este stimulată de către sugar, cu cât acesta suge mai puțin la sân, cu atât se produce mai puțin lapte și este nevoie de suplimentarea hranei cu lapte praf. Se creează astfel un cerc vicios care va duce la pierderea laptelui de către mama și trecerea pe alimentația cu substituenți. Dacă i se dă numai cu biberonul, copilul va refuza să sugă. Mama poate să scoată prin muls doar 10% din cantitatea de lapte pe care ar putea să o sugă un copil, pierde mai mult timp cu mulsul, iar cantitatea de lapte fiind mai mică adeseori se ajunge la suplimentare. Laptele care nu a fost supt la o masă se va pierde, nu mai apare la masa următoare. „Recomandarea mea este ca alimentarea copilului cu lapte de mama muls să fie o excepție. Se recomandă copilului sub 34 de săptămâni, născut prematur, care nu poate să sugă”, afirmă dr. Ana Culcer, medic primar pediatru, doctor în științe medicale și formator național în alăptare.

Se pierde laptele cel mai gras

Trebuie știut că laptele matern nu are aceeași consistență pe tot parcursul suptului, astfel dacă copilului îi este sete, va suge laptele de la început, mai lichid, dacă îi este foame, va suge o cantitate mai mare de lapte, partea cea mai grasă a laptelui fiind spre sfârșit.

Prin hrănirea copilului cu biberonul, îl privam de partea cea mai hrănitoare a laptelui, nu mai suge partea de sfârșit a laptelui, care este cea mai grasă și care îl ajută la creștere. În plus, acesta se va obișnui leneș, întrucât din biberon se suge foarte ușor, laptele curgându-i practic în gură. Cu timpul va refuza să mai depună efort și va refuza sânul mamei. Prin suptul la sân se dezvoltă mușchii obrazului, mușchi care mai târziu îl vor ajuta în procesul masticației. Digestia copilului începe în gură, timpul bucal al digestiei este exclus sau afectat în cazul hrănirii prin biberon.

Copilul trebuie lăsat să muncească singur în procurarea hranei, este dreptul lui!

Alimentația atât din biberon, cât și la sân duce la confuzii din partea copilului, care va încerca să sugă din mamelon ca din tetină, nu va reuși, va răni mamelonul mamei, durerea provocată mamei îi inhibă acesteia lactația și copilul va începe să plângă. În acest caz trebuie poziționat cu bărbia mai jos și mai aproape de sân.  „„NU trebuie abandonată alăptarea în favoarea biberonului nici măcar într-o astfel de situație”, este sfatul pediatrului Ana Culcer.

Comanda DVD-ul: Alaptarea de la A la Z

O altă recomandare importantă a medicului vizează obsesia părinților de a cântări bebelușul „Copilul trebuie cântărit o dată pe săptămână, în primul trimestru, pentru a evita greșelile de alimentație. După trei luni, doar o dată pe lună. Singurul care pune diagnosticul de supraalimentat sau subalimentat este cântarul! Nu comparați copilul dumneavoastră cu alți copii ai prietenilor sau vecinilor, ci comparați-l cu el, cel de ieri”, mai adaugă dr. Ana Culcer.

Ce este de făcut când mama are prea mult lapte

Alte complicații ale alăptării vizează cantitatea de lapte a mamei. Când mama are lapte din abundență, țâșnește ușor și copilul este supraalimentat, apoi cu cât copilul solicită mama, aceasta are lapte din ce în ce mai mult, copilul se îneacă, refuză sânul după primele înghițituri, împinge mama încercând să o îndepărteze datorită durerilor de burtică, are eructații datorită aerului înghițit, se agită, plânge. Mama va trage concluzia greșită: “Nu am lapte bun, copilul mă refuza, îi dau lapte praf, pentru că moare copilul de foame!”

Într-un astfel de caz, tratamentul este poziția corectă la alăptare pentru mamele care au lapte prea mult.

Pentru un sfat corect privind alăptarea, vă recomandăm un consult medical, ideal cu un medic pediatru care este și specializat în alăptare. Acesta trebuie să consulte copilul, să examineze sânul mamei și să asiste la o alăptare, pentru a pune un diagnostic corect și pentru a oferi cea mai bună soluție.

Fără diagnostic corect nu poți să tratezi corect!

Dr. Ana Culcer

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei găsi și alte informații la fel de utile despre creșterea copilului.

Autor

Scrie un comentariu