CONDIȚII DE DIVERSIFICARE:

 • Sugar sănătos
 • Nu se introduc simultan două alimente noi
 • Nu se oferă două mese pe zi din același aliment doar pentru că îl primește cu plăcere, deoarece acest fapt perturbă echilibrul nutrițional al sugarului
 • Primul aliment de diversificare se alege în funcție de starea de nutriție a sugarului: sugarul eutrofic va primi legume- întâi supă, apoi piure; sugarul malnutrit va primi întâi cereale fără gluten în lapte- fiertură de orez
 • Alimentul nou introdus se administrează cu linguriță, în cantități progresiv crescânde, până la înlocuirea laptelui de la masa respectivă
 • Alimentul nou va fi propus și nu impus. Dacă la introducerea lui apar semne de intoleranță digestivă (vărsături, diaree), acel aliment va fi suprimat până la refacerea digestivă. După un timp se va reincerca introducerea lui cu prudență
 • Alimentelor pentru sugari nu li se vor adăuga la preparare Vegeta sau Delikat. Vor fi pasate până la apariția dinților, apoi tăiate mărunt.

Tehnica alimentației diversificate

 • La introducerea alimentelor semisolide, vesela sugarului se îmbogățește cu lingurițe și castronase. Se preferă veselă din plastic rezistent-sunt foarte bune lingurițele mici și puțin adânci, fără margini proeminente. Aceste lingurițe de plastic sunt preferate de sugari când încep să le erupă dintîi și au tendința să muște din ele pentru a-și alina durerea produsă de gingia tumefiată.
 • După ce adoptă bine poziția șezândă (după 6 luni) – la masă va fi așezat într-un scaun special de alimentație. Pentru a-i crește interesul pentru scaunul special, unii părinți lasă sugarul să stea în scăunel câteva minute înainte de a-i oferi masa. Scaunul de alimentație trebuie să fie unul sigur, cu bază largă și centură de siguranță. Se vor folosi bavete – dacă aceasta îl distrage sau îl deranjează se va renunta la ea.
 • Dacă alimentația începe înainte de 6 luni, sugarul va fi ținut în brațe cu sau fără bavețică și alimentat cu linguriță.

Alimente folosite pentru diversificare

 • Legumele sunt alimente vegetale, cu conținut mic de proteine și lipide, bogate în fibre alimentare, săruri și vitamine. Cele utilizate între vârstă de 4 și 8 luni sunt: morcovii, fasolea verde, spanacul, dovlecelul, mazărea boabe extrafină, cartoful în cantitate mică (servind că liant). Se limitează morcovul în caz de constipație. Se preferă să se propună o singură legumă pe zi pentru ca sugarul să învețe gustul particular al fiecărei legume. Se evită în acestă perioadă legumele cu gust puternic sau cu potențial alergen : ceapă, pătrunjel, țelină, roșii, vinete, varză, gulie, sfeclă. Legumele se oferă sugarului sub formă de pireuri sau supe.
 • Fructele, bogate în vitamine și săruri minerale, se oferă sugarului sub formă de sucuri, pireuri sau compoturi. Fructele se oferă după legume, pentru a nu se obișnui sugarul cu gustul dulce – există riscul să refuze legumele. Fructele reprezintă a două masă de diversificare. Masa de fructe se va oferi imediat după ce a fost preparată, nu se încălzește și nu se păstrează. În general fructele nu se zahareaza. Se evită la sugar: zmeură, căpșunile, fragii- pentru potențialul alergizant, perele, prunele, pepenele, cireșele – pentru riscul de diaree. Se preferă: mere, piersici, nectarine, banană-pentru pireuri, mere și citrice pentru sucuri.
 • Cerealele sau făinoasele( de porumb-zeamil, făînă de orez-orezina, făină de grâu-gris), au valoare energetică mare, fiind bogate în amidon și vitamine. Fiertură de făinos fără gluten- zeamil sau orez, se administrează sugarului malnutrit de la 4 luni-fiind de fapt primul aliment introdus în diversificarea malnutritului. Datorită faptului că celelalte cereal conțin gluten- o proteină alergizanta pentru mucoasa intestinală a sugarului, se recomandă să se introducă după 6 sau chiar 8 luni!
 • Carnea are un conținut mare de aminoacizi esențiali, săruri minerale și vitamine. Se recomandă carnea de pui (inclusiv ficat de pui fiert și pasat, după vârsta de 7 luni) sau de vițel, pește slab de la vârsta de 5 luni, sub formă de carne fiartă și mixată, asociată pireului de legume, în cantități progresiv crescânde de la 5g/zi, la 20-30g/zi apoi până la 50g/zi spre vârstă de 1 an. După vârsta de 9 luni se pot oferi perișoare de carne, iar chifteluțe de carne pregătite în ulei numai după vârsta de 1 an.
 • Gălbenușul de ou, fiert tare, se introduce după vârsta de 6 luni, înglobat în pireul de legume. Se oferă în alternanța cu carnea, peștele sau ficatul de pui, cel mult de 2 ori pe săptămâna. Albușul se va oferi numai după vârsta de 1 an.
  Iaurtul natural se poate da după vârsta de 7 luni, simplu sau cu adaos de biscuit, pișcoturi sau fructe.

PRACTIC:

La vârsta de 6 luni sugarul va primi:

– 4 mese a 180ml de lapte (lapte de mamă sau formulă de continuare)
– 1 masă de diversificare constând în : 90ml supă de zarzavat + 85 g pireu de zarzavat+ 5g de carne mixată

La vârstă de 7 luni, se diversifică de obicei următoarea masă, cu fructe- suc sau pireu, de obicei masa de la ora 10-11.  Astfel, sugarul va primi:
– 3 mese a 180ml de lapte(dimineață, după amiză și seară)
– La amiază: 90ml de supă de zarzavat sau de pui+70g de pireu de legume+ 20 g carne mixată.
– Pireu de fructe coapte sau proaspete, în cantități progresiv crescânde până la înlocuirea întregii cantități de lapte de la ora 10-11. La pireul de fructe se pot adaugă acum cereale fără gluten sau brânză de vaci, iar pișcoturile și biscuiții după 8 luni.

La vârstă de 8 luni se diversifică și a treia masă de lapte– cea de după amiază cu făinos în lapte, iar în locul cărnii de la amiază se poate oferi alternativă: gălbenuș de ou sau puțîn peste fiert în pireul de legume. Astfel sugarul va primi:
– 2 mese a 180ml de lapte-dimineață și seara. UNII RECOMANDĂ ÎN BIBERONUL DE SEARĂ O LINGURĂ DE FĂÎNĂ SAU CEREALE DE PRIMA VÂRSTĂ. IDEEA CĂ CEREALELE IN BIBERON ÎL AJUTĂ PE SUGAR SĂ DOARMĂ MAI BINE NOAPTEA ESTE NEFONDATĂ. ACEASTĂ PRACTICĂ CONDUCE LA ALIMENTAȚIE EXCESIVĂ, SUBMINÂND DEZVOLTAREA OBICEIURILOR ALIMENTARE SĂNĂTOASE.
– 160 g pireu de fructe (mere, piersici, nectarine) +20g pesmet de biscuit
– La amiază: 90ml supă de legume sau de carne de pui+ 80g pireu de legume+ gălbenuș de ou sau 10g peste
– După masă: se introduce treptat zeamilul sau făînă de orez în lapte, sau grisul în lapte, până la înlocuirea laptelui.

În continuare, sugarul de 7-9 luni și până la 12 luni, va avea tot 5 mese, dar cantitatea/masă crește la 200ml sau grame, iar mesele de diversificare vor fi îmbogățite.

După 9 luni la masa de fructe se poate introduce și banană, inițial în amestec apoi singură. La amiază se pot oferi și alte supe de zarzavat: mazăre, cartofi, fasole verde, varză, conopidă, broccoli, iar la supă de carne se pot adaugă fideaua sau galustele de gris. La felul doi, legumele se pot prepară că și soteuri sau se poate oferi pilaf de orez sau pireu de cartofi. Carnea poate fi mărunțită nu mixată și se poate servi ficatul de pui sau șuncă presată. După masă în alternanța cu fainosul în lapte sau iaurtul simplu sau cu fructe și pișcoturi, se oferă și mămăligă cu brânză de vaci.
Practic sugarul va primi:
– 2 mese a 200ml de lapte (dacă e vorba de formulă-atunci va fi formulă de creștere)
– 200g pireu de piersici
– 100ml supă de fasole verde+70g pilaf de orez+30g peste sau 90g pireu de cartofi +10g ficat de pui
– 200g mămăligă cu brânză
În această etapă se pot începe bucățelele oferite pe farfurie(legume, fructe, brânză).

Dr. Codruța Ostafi

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei găsi și alte informații la fel de utile despre creșterea copilului.

Autor

Scrie un comentariu