Plânsul copiilor este o reală problemă pentru părinți. Obsesia familiei este că cei mici plâng de foame, însă constatăm că nu întotdeauna aceasta este cauza. Majoritatea copiilor plâng mai mult seara, se ajunge la adevărate crize de plâns în această perioada a zilei datorită faptului că seara, senzațiile se multiplică, copilul devine mult mai susceptibil la agitația din jurul său. Având un sistem nervos nematurizat încă, pentru el constituie o problemă prelucrarea tuturor percepțiilor: lumina, gălăgie, mișcare.

Pentru a-l liniști trebuie să ne dăm seama ce anume l-a determinat să plângă, ce i-a provocat disconfortul. Există mai multe cauze de plâns:

  •  Suptul incorect sau tehnică incorectă de alăptare (copilul nu este ținut corect), când copilul nu reușește să se sature, îi este foame în permanentă, devine agitat și începe să plângă. Se mai poate întâmpla ca mama să aibă lapte prea mult și îl îneacă, copilul lasă sânul și plânge, iar mama trage cocluzia că nu este bun laptele.
  •   Disconfortul fizic al copilul: dacă acesta este prea strâns înfășat, în încăpere este prea cald sau prea frig, stă într-o poziție incomodă, trebuie schimbat scutecul sau pur și simplu este obosit și nu reușește să adoarmă, toate acestea pot fi motive de plâns pentru cel mic.
  •    Durerile abdominale, colicile, balonarea îi pot provoca plânsul
  •    Dacă mama a băut sau a mâncat alimente excitante (cola, cafea, țigări, ciocolată, a luat medicamente fără recomandarea medicului) și a alăptat apoi copilul acesta devine la rândul lui agitat și începe să plângă.
  •    Starea de tensiune din casă e un factor foarte important pentru neliniștea micuțului. Dacă în familie există certuri, supărări, dacă mama este agitată, într-o stare de presiune psihică, dacă e depresivă, nu are încredere în ea, copilul va simți și va reacționa prin plâns. Mama să nu între cu o figura crispată în camera copilului. Toate necazurile se lasă la ușa când intri în camera copilului.
  •  Nu în ultimul rând plânsul poate fi determinat de plictiseală, copiii plâng pentru a atrage atenția celor din jur.

Ce faceți pentru a-l calma
Pentru a putea calma plânsul copilului, ar trebui să învățăm să descifrăm semnalele transmise de el. Mai toți copiii încep să își diferențieze plânsul de la o anumită vârstă și părinți ar trebui să se familiarizeze cu caracteristicile lor. Astfel:

  • Dacă îi e foame plânsul va fi insistent, că un țipat care nu cedează deloc deoarece nu își poate reprima senzația de foame și vrea să mănânce neapărat.
  • Dacă este obosit sau plictisit plânsul va fi mai mult un scâncet care se calmează dacă este pus în poziția de somn, sau în cazul plictiselii dacă este băgat în seama, alintat sau pus la san să adoarmă.
  • Dacă îl doare ceva plânsul va fi mai mult un țipat strident care nu se calmează la nimic, dar poate fi și un plâns abia auzit care poate însemna că nu se simte bine. Copilul care are gaze multe țipă strident.

Indiferent care ar fi cauza plânsului această trebuie corectată. Copilul nu trebuie lăsat să plângă deoarece în timp ce plânge înghite aer, obosește, devine mai iritabil și mai greu de calmat. Copilul trebuie să înțeleagă că nu este singur și că cineva îl protejează și are grijă de el în permanentă. Pe de altă parte, nici grijă excesivă nu este indicată, să alergați spre el la cel mai mic scâncet nu e o soluție, puteți aștepta o scurtă perioada pentru a vedea dacă nu cumva se calmează singur, apoi interveniți.

Țineți cont de faptul că micuțul nu plânge degeaba, are un motiv care trebuie diagnosticat și eliminat!

DR. ANA CULCER Medic Primar Pediatru, Doctor în Științe Medicale

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei găsi și alte informații la fel de utile despre creșterea copilului.

Autor

Scrie un comentariu