Ciclul menstrual reprezintă o serie de schimbări prin care trece corpul unei femei pentru a o pregăti pe aceasta pentru o posibilă sarcina. În fiecare lună pe peretele intern al uterului se formează un epiteliu cu o anumită grosime (endometru), pregătind astfel uterul pentru primirea unui embrion. Atunci când fecundarea nu are loc acest epiteliu se îngraosă, se descoamează și se elimină. Acest fenomen este cunoscut cu numele de menstruație (menarhă) sau perioada de sângerare. Ciclul menstrual se caracterizează prin menstruație și ovulație, fenomene care reglează corpul unei femei.

Începerea unui nou ciclu menstrual este reprezentat de menstruației, prima zi a menstruației fiind prima zi a ciclului menstrual.

Ciclul menstrual are 3 faze principale:

1. Menstruația sau faza de descoamare zilele (1-40)

2. O fază preovulatorie (foliculară) durează de la ultima zi a menstruației până în momentul ovulației ( zilele 5-14, cu mici variații individuale) și cuprinde schimbările hormonale care pregătesc organismul pentru ovulație. Durata fazei preovulatorii (foliculare) poate varia mult între cicluri, de la 13 la 18 zile, și depinde de dezvoltarea foliculului la nivelul ovarului.

3. O faza post ovulatorie (luteală) aceastã perioadã numitã și faza luteală, dureazã de la ovulație pânã în prima zi a menstruației urmãtoare ( zilele 15-28 )

uter-menstruatie

sursa foto

Ovulația marchează sfârșitul fazei preovulatorii (foliculare) și începutul fazei post ovulatorii (luteale). Ovulația este o fază ce se petrece pe la mijlocul ciclului și se caracterizează prin eliberarea unui ovul de către unul sau ambele ovare. Atât în ziua ovulației, cât și 4-5 zile înainte și 1-2 zile după, crește riscul de a rămâne însărcinată.
Pentru că ovulația să fie posibilă este necesară acțiunea anumitor hormoni din organismul femeii. Hormonii hipofizari (fsh și lh)  stimulez producția de estrogeni și progsteron la nivelul ovarului, respectiv la nivelul foliculului ovarian. Acești doi hormoni au acțiune și la nivelul altor organe.

Astfel hormonul estrogen acționează cu preponderență asupra diverselor organe din organism: genitale, asupra pieli, a mucoaselor, a oaselor, a vaselor sanguine și a metabolismului în general, desigur că într-un mod pozitiv, benefic organismului.
Progesteronul are un rol preponderent în sarcinã prin pregãtirea mucoasei uterine pentru a fi aptã implantãrii embrionului în uter, apoi ajutã la menținerea sarcinii.
În momentul când o femeie ia tratament cu anticoncepționale concentrația acestor hormoni în organism este modificată și astfel este fecundația nu mai are loc.

Autor

Scrie un comentariu