Copiii se nasc înzestrați cu un puternic instinct de a suge, care îi ajută să se hrănească și să supraviețuiască. Actul suptului însă de – pășește simplă necesitate de a se alimenta, el fiind în această perioada, denumită de specialiști stadiul oral, un mare furnizor de plăcere și alinare. Acesta este că un balsam pentru micile dureri fizice și emoționale, prin eliberarea de endorfine, hormoni responsabili cu bună stare a organismului. Tocmai de aceea, unii bebeluși vor să stea la san non-stop, iar alții se îndrăgostesc de suzetă. Care procedează bine, e greu de spus, părerile specialiștilor fiind împărțite.
PĂRERI CONTRA
– UN AMPLU STUDIU realizat de Theleton Insititute for Child Health Research și de Western Australian Centre for Evidence Based Nursing arată că utilizarea suzetei scurtează perioada de alăptare la san.
– MAI MULTE STUDII au dezvăluit o legătură evidentă între folosirea suzetei și riscul crescut de infecții la nivelul urechii. Experții spun că folosirea suzetei interferează cu trompa lui Eustachio, un conduct care leagă faringele de urechea medie, care în cazul bebelușilor este căptușită cu o mucoasa extrem de fină și sensibilă. Atunci când tin suzeta în gură, bebelușii mimează masticația, urmată de înghițire – proces în timpul căruia mișcările faringelui provoacă deschiderea automată a orificiului trompei lui Eustachio, conducând aerul și secrețiile din faringe către ureche.
– UN ALT ARGUMENT sonor împotiva acestui instrument de liniștire este că provoacă dezordine în alinierea dinților, dar și disproporții ale palatului moale sau ale maxilarelor, precum și probleme de vorbire.
– PREDISPUNE la ciuperci în cavitatea bucală, care pot fi transferate mameloanelor mamei.

DILEMA ETERNĂ
O problemă ridicată adesea de către mame este dacă-i mai bine să-i dea copilului suzetă sau să-l lase să-și sugă degetul – mereu vor exista astfel de discuții pro sau contra fiecărei opțiuni. Este, de preferat, totuși, ca un copil alimentat la sân să-și suga degetul și nu suzeta, tetină sau orice alți intermediari, pentru a nu perturba suptul. Există păreri conform cărora suptul degetului ar deforma palatul copilului, cu afectarea dentiției. Acest lucru este discutabil – de când e lumea, puiul de om și-a supt degetul. Pe de altă parte, tetina este foarte utilă atunci când copilul este scos la plimbare, el având astfel gură închisă și respirând pe nas, înlăturând frica mamei cu privirea la o posibilă răceală.
Singura problemă de care trebuie să avem grijă este să o sterilizăm. Sistemul de legare a tetinei de gâtul copilului, care o face să atârne și să se atingă de haine, pat etc. poate favoriza diareea sau alte infecții prin contaminarea cu diverși microbi. De aceea, tetina trebuie să fie protejată cu un capac.

De asemenea, este foarte important ca, odată aruncată de copil sau căzută pe jos, tetina să fie spălată înainte de a fi dată din nou copilului. Din nefericire, încă sunt mame care spală tetina în gura lor – metodă absolut contraindicată, deoarece adulții poartă în gură tot felul de microbi, fiind purtători sănătoși, iar copiii, fiind mai sensibili, pot face boala.
DR. ANA CULCER Medic Primar Pediatru, Doctor în Științe Medicale

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei găsi și alte informații la fel de utile despre creșterea copilului.

Autor

Scrie un comentariu