Cum se administrează vitamina D la gravide?

ÎNAINTE DE NAȘTERE se administrează gravidei vitamina D, începând cu ultimul trimestru de sarcină, la indicația medicului care urmărește gravidă. Cea mai bună administrare este cea zilnică.

Sunt trei posibilități de administrare în funcție de gradul de cooperare al gravidei.

  • Administrarea zilnică de vitamina D pe cale orală, în trim. III de sarcină.
  • Administrarea săptămânală a vitaminei D pe cale orală în trimestrul III de sarcină.
  • Administrarea a 2 doze de vitamina D pe cale orală, în luna a VII-a și a IX-a de sarcină însoțite de administrare de calciu ( cu 5 – 7 zile înainte de doza de vitamina și 5 – 7 zile după administrarea dozei de vitamina 1 g/zi). Această administrare se recomandă doar în situații speciale, la persoanele necooperante.

Nu se administrează vitamina D injectabil, deoarece favorizează depunerea calciului în placentă.

DUPĂ NAȘTERE
Mama care alăptează va face profilaxia la fel ca și sugarul pe toată perioada alăptării.
Tratamentul pentru prevenirea rahitismului la copil se va începe de la 8 zile de viață (medicul va hotărâ forma de administrare și va consemna în fișa copilului) și va continua până la 12 – 15 ani în anotimpul rece.

Sunt trei posibilități de administrare în funcție de gradul de de cooperare al mamei.

  • Administrare de doze zilnice 400 – 1.500 U.I./zi de la 8 zile la 18 luni, apoi până la 12 –15 ani, doar în anotimpul rece (în lunile cu “R”). Copilul alimentat natural și cu lapte adaptat, va primi 400 – 800 UI/zi, iar cel alimentat cu lapte de vacă sau cel prematur va primi 800 – 1.500 U.I. vitamina D. Nu este nevoie de administrare de calciu în dozele zilnice.
  • A două metodă de administrare a vitaminei D, este în doze săptămânale, oral. Se vor da 4.000 – 5.000 UI săptămânal. Nu este nevoie de administrare de calciu
  • A treia metodă se aplică la familiile necooperante, la care nu este siguranța administrării zilnice sau săptămânale. Se administrează 200.000 U.I. vitamina D la 8 zile, 2,4 luni injectabil, apoi 6, 9, 12, 16,18 luni pe cale orală. În anotimpul rece se vor administra 2 doze la 3 luni interval până la 12-15 ani.

Administrarea dozelor de vitamina se va însoți de administrarea de calciu a 50 mg./kg. corp/zi, 5 zile înainte de administrarea vitaminei D și 5 zile după. În tratamentul pentru prevenirea rahitismului se va avea în vedere consumul unor alimente bogate în vitamina D și expunerea la soare în anotimpul cald.

Tratamentul rahitismului se va face la indicația medicului specialist pediatru.

DR. ANGHEL SILVIA- RODICA

medic primar pediatru

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei găsi și alte informații la fel de utile despre creșterea copilului.

Autor

Scrie un comentariu