Cum se manifestă și cum se tratează?

Pirozisul (senzația de arsură gastrică) poate afecta și sugarii sau copiii și nu doar adulții. De cele mai multe ori senzația este provocată de regurgitația acidă,  hiperaciditatea gastrică (excesul de acid în stomac) sau de refluxul gastroesofagian patologic. Vestea bună este că și pentru sugari și copii există variante de tratament. Dr. Ana Culcer explică ce au de făcut părinții.

„La sugar aciditatea se leagă în principal de balonare și de așa-zisul reflux. Din punctul meu de vedere se cam exagerează cu diagnosticul de reflux gastroesofagian, cazurile grave de reflux gastroesofagian patologic sunt puține”, este de părere dr. Ana Culcer, medic primar pediatru și doctor în știinte medicale.

Tuturor copiilor le vine laptele înapoi când mănâncă, însă totul este să nu vină frecvent, la fiecare masă, pentru că atunci este o problema. „Când situația este cu adevărat gravă, copiii varsă foarte mult, plâng, au crampe și, mai ales, scad în greutate”, exemplifica medicul pediatru câteva manifestări cărora părinții trebuie să le acorde atenție.  

„Nu îndopați copiii!

Senzația de arsura gastrică poate fi provocată la sugar și copil de hiperaciditatea gastrică (excesul de acid în stomac), dispepsia funcțională și de refluxul gastroesofagian patologic. Refluxul gastroesofagian constă în trecerea conținutului acid al stomacului înapoi în esofag. Chiar dacă pirozisul (senzația de arsură gastrică) este un simptom frecvent întâlnit la adulți, el poate fi prezent și la copii sub formă de senzație de disconfort sau durere în partea superioară a abdomenului.

Pentru a preveni problemele de acest gen părinții nu trebuie să forțeze copiii să mănânce. „Unii au tendințe la hiperaciditate, care se mai și moștenește, iar problema apare mai ales la copiii hrăniți artificial (cu formule de lapte) sau îndopati de părinți/bunici. Copiii nu trebuie forțați să mănânce, insist să fie alimentați natural, iar dacă într-un prospect (de lapte, cereale etc) scrie că trebuie să mănânce o anumită cantitate iar copilul nu o face, va recomand să nu insistați. Lăsăți copilul să mănânce cât poate el, pentru că nu suntem egali. Unii mănâncă puțîn și des, alții mai mult și mai rar, va recomand să fie lăsăți în pace, să își stabilească singuri ritmul și cantitatea”, mai recomandă pediatrul Ana Culcer.

Varianta naturală pentru tratarea arsurilor și refluxului

Un produs ce poate fi folosit după vârstă de 6 luni pentru remedierea problemelor descrise mai sus este Infant Uno UNILOX baby, care are la baza doar substanțe naturale. Este un supliment alimentar care contribuie la ameliorarea simptomelor cauzate de regurgitatia acidă, hiperaciditatea gastrică, dispepsia funcțională și refluxul gastroesofagian patologic. „Combinația de extracte naturale din UNILOX baby are un  rol important în protecția și refacerea mucoasei gastrice și esofagiene, reducerea inflamației de la nivelul mucoasei gastrice, potențarea golirii gastrice (extrem de importantă în regurgitatia acidă pentru că cu cât stomacul se golește mai repede cu atât refluxul nu mai are cum să apară). În plus, formează un film protector la nivelul mucoasei gastrice și a esofagului prin conținutul în alginat de sodiu. Prin administrarea înaintea meselor împiedică regurgitatia acidă și vărsătura. În acest fel, copilul se poate alimenta corespunzător, începe să ia în greutate și să revină la o alimentație normală, explică efectele UNILOX baby dr. Ana Culcer.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei găsi și alte informații la fel de utile despre creșterea copilului.

Autor

Scrie un comentariu