Principala cauză de suferință a sugarului, mai ales în primele 3-5 luni de viată, sunt colicile. Plânsul dintr-o astfel de cauza are anumite caracterisitici, dar și tratamente pe care le explică dr. Ana Culcer, medic primar pediatru și doctor în științe medicale.

Colicile sunt de fapt dureri abdominale legate de excesul de gaze. „Apar de regulă între zero și 5 luni ale sugarului, pentru că în această perioadă se face adaptarea digestivă. Rețineți că acel copil care are gaze multe țipă strident”, sunt explicățiile medicului primar pediatru Ana Culcer. O regulă spune că „un bebeluş are colici dacă plânge mai mult de trei zile pe saptamană, mai mult de trei ore, mai mult de trei săptămâni pe lună”.

În timpul crizelor de plâns, micuțul are de fapt contracţii dureroase ale intestinelor, care se repetă, și sunt însoțite de zvarcoliri, frecarea picioruselor cu putere. Crizele de plâns se manifestă într-o anumită perioadă din zi, adesea seară devreme.

Problema poate să apară după a două săptămâna de viață și invariabil dispare, adesea brusc, înainte de vârstă de cinci luni. Se pare că bebelușii hrăniți artificial cu formule de lapte au mai frecvent probleme decât cei care sunt alăptați.

Simptomele, diferite de la un copil la altul

Fiecare copil are manifestări diferite ale colicilor. Unii pot avea mai multe simptome, alții doar una. Cele mai frecvente manifestări asociate colicilor sunt următoarele:

  • Plâns continuu care poate dura de la una la trei ore, crizele putându-se manifestă trei-patru zile pe săptămână;
  • Cu toate că micuții pot plânge la orice oră din zi sau din noapte, cei mai mulți o fac după-amiază târziu sau seară;
  • Față copilului se înroșește;
  • Micuțul își trage piciorușele spre stomac, după care le întinde;
  • Piciorușele pot fi reci;
  • Pumnii sunt strînși;
  • Unii copii refuză să mănânce;
  • Au dificultăți în a adormi și a dormi pentru o perioada mai lungă de timp;
  • Copilul își ridică capul și picioarele și are gaze.

Nalba, fenicul, tei, mușețel pentru calmare, prevenire și tratare

O soluție pentru calmarea crizelor cauzate de colici sunt produsele naturale ce se pot da imediat după naștere. Printre acestea se numără Infant UNO Colifant, care previne și reduce formarea de gaze, ajută eliminarea gazelor și în felul acesta calmează durerile. „Ce este important – conține substanțe naturale, ulei de fructe de fenicul, tei, nalbă și mușețel. Se recomandă în primele 5 luni de viață, dacă sugarii au dureri mai târziu, se pot da și la copilul mai mare. Cum acționează? Substanțele conținute sunt cheia: uleiul de fenicul reduce formarea de gaze, florile de tei calmează și protejează mucoasa, nalba reduce inflamația mucoasei și protejează de substanțele iritante iar mușețelul funcționează că un antispastic. Împreună, toate aceste substanțe active reduc gazele și calmează colicile sugarului. Copiii evoluează foarte bine tratați cu Colifant, însă atenție nu trebuie dat mai mult de 3-4 ori pe zi”, mai recomandă părinților medicul pediatru Ana Culcer.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei găsi și alte informații la fel de utile despre creșterea copilului.

Autor

Scrie un comentariu