Se știu foarte puține despre siguranța vopsirii părului în timpul sarcinii sau în timpul alăptării. Asupra acestui subiect s-au făcut foarte puține studii, iar acestea nu au identificat schimbări în dezvoltarea copilului.

Tocmai din princina lipsei de informatii foarte exacte este de dorit să fiți foarte precaute în aceaste perioade extrem de delicate din viața unei femei: sarcina și alăparea.

„Recomandarea mea este sa evitați mai ales vopseaua cu amoniac. Însă orice tip de vopsea cu chimicale se resoarbe în piele.  Recomand atât gravidelor, cât și mamelor care alăptează să evite vopseaua. Daca aleg totusi sa o faca, sa foloseasca produse cat mai naturale, din plante”, recomanda dr. Ana Culcer, medic primar pediatru si doctor in stiinte medicale.

Efectul asupra copilului depinde de chimicalele conținute de vopsea. „Pot produce afectari hepatice, alergii, anemie, depinde cat sunt de toxice”, mai spune medicul.

Un istoric controversat

Când vopseaua pentru păr a ieșit pe piață pentru prima data, principalul ingredient a fost responsabil de reacții alergice. Cele mai multe astfel de produse sunt făcute din surse de petrol. Au existat studii care au legat vopseaua de păr de un risc mai ridicat de apariție a anumitor tipuri de cancer. Alte studii, însă, nu au găsit nicio legătură.

Componentele din vopsea sunt mai sigure față de începuturi, însă sunt experți care susțin că noile ingrediente nu sunt mult diferite de cele vechi. Specialiștii în sănătate sugerează pentru a scădea riscul de cancer să folosiți vopsea de păr cât mai puțină de-a lungul timpului sau prin întârzierea cât mai mult posibil a vopsirii.

Precauții pe care trebuie să le luați când vopsiți părul:

  • Spălati bine scalpul cu apă după ce folosiți voseaua de păr.
  • Nu lăsați vopseaua pe cap mai mult decât ar trebui
  • Folosiți mănuși când aplicați vopseaua
  • Nu amestecați diferite tipuri de vopsea
  • Nu uitați să faceți un test alergic înainte de a aplica vopseaua. Aproape toate produsele includ instrucțiuni pentru acest test.
  • Niciodată nu folosiți vopseaua pentru a va colora genele și sprancenele. O reacție alergică poatea cauza umflături și risc de infecții în jurul ochilor și în ochi. Asta poate afecta grav ochii și poate cauza orbire.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei găsi și alte informații la fel de utile despre creșterea copilului.

Autor

Scrie un comentariu