Constipația poate fi o problema atât la copii hrăniți cu lapte matern, cât mai ales la micuții care mănâncă doar lapte praf.  Cum se previne constipația la sugar și ce este de făcut când ea apare, explica dr. Ana Culcer, medic primar pediatru și doctor în științe medicale.

La un copil alăptat, scaunele încep să devină mai tari după o lună, o lună și jumătate. „Este extrem de importantă alimentația mamei în acest caz: mama trebuie să mănânce cât mai multe grăsimi care devin laxative pentru copil. Dacă mama se constipă și copilul se va constipa, așa că trebuie făcut tot ce depinde de mamă pentru prevenirea constipației”, recomandă medicul Ana Culcer.

 

Copiii hrăniți cu lapte praf au un risc mai mare de a avea probleme cu constipația. „Pentru ei, există lapte special cand situația o impune. Însă problema majoră este că mamele, de teamă că s-ar putea îneca, le dau prea mult timp mancare pasată, chiar 2-3 ani. Recomand că după 7-8 luni copilul să primească și bucățele ca să învețe să mestece, să aibă fibre în alimentație. Dacă totul este pasat copilul se va constipa”, explică medicul Ana Culcer. Ea recomandă să li se dea copiilor inclusiv grăsimi vegetale și animale, cu rol important în prevenirea constipației.

 

Pentru cazurile extreme, în care copilul refuză să mai stea pe oliță, medicul recomandă mare atenție în folosirea supozitoarelor. „Dacă li se pune sistematic supozitor, ajung să dezvolte o problema psihică atunci când au scaun, fac fisuri anale și de frică nu mai fac, li se dilată colonul, ajung la mega-colon constipat”.

 

Există o patologie congenitală în această privință însă se manifestă în primele săptămâni de viață. „Pentru lămurirea unei astfel de situații, se impune ecografie abodominală, ca și alte investigații, însă aici intrăm în patologie… Mult mai frecventă este constipația prin greșeli de alimentație: fructele se dau stoarse, toată mâncarea se dă mixată. În consecință, copiii nu își folosesc nici masticația, nici digestia, nu își dezvoltă motilitatea intestinală, cu cât au scaun mai rar, cu atât va fi mai gravă situația”, atenționează medicul pediatru Ana Culcer.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei găsi și alte informații la fel de utile despre creșterea copilului.

Autor

Scrie un comentariu