Obstrucția nazală este unul dintre simptomele principale care alarmează părinții atât în răceli banale, cât și în infecții severe, bacteriene sau virale. O soluție pentru a preveni agravarea situației este folosirea serului fiziologic. Dr. Ana Culcer, medic primar pediatru și doctor în științe medicale, explică pe larg cum și când trebuie să apelați la această modalitate de îngrijire a copiilor.

„Copilul are ceva la plămâni…”

De ce este importantă igiena nazală a copilului/nou-născutului? Cum trebuie făcută igiena nasului în timpul răcelilor sau rinofaringitelor? Copilul trebuie curățat cu ser tot timpul? Sunt întrebări care frământă mai ales părinții care sunt la primul copil.

„Obstrucția nazala duce la tulburări de respirăție și deglutiție mai ales la sugar, iar părinții ajung să se alameze rapid. Tulburările respiratorii se combină adesea cu respirația zgomotoasă. Părinții vin cu micuțul la medic și spun că haraie și că are ceva la plămâni. De fapt, sugarul care are secreții nu își poate regla respirația cu deglutiția și nu poate înghiți, așa că ajunge să verse”, explică mecanismul care duce la o astfel de situație medicul pediatru Ana Culcer.

Pentru a preveni complicațiile, părinții trebuie să știe cum să curețe nasul bebelușului de la primele semne de obstrucție nazală, fără a traumatiza micuții tot timpul cu aspiratul.

Respirația zornăitoare (hârâiala) fără febră și cu stare bună nu este bronșită sau bronșolită. Curățarea nasului înainte de mese, rezolvă problema.

Cum se face lavajul cu ser
Lavajul nazal trebuie să fie făcut cu produse care au la bază serul fiziologic, printre cele importante pe piață fiind și Infant UNO Nazosept, care are și efect antimicrobian fără să fie antibiotic (în condițiile în care mulți părinți cer antibiotic imediat ce copilului îi curge un pic nasul). Antibioticul îl recomandă doar medicul când este vorba de secreții purulente sau altceva grav.

„Lavaj nazal înseamnă să speli nasul copilului. Întâi speli nasul cu ser și apoi pui picătura pe nas curat. Infant UNO Nazosept are avantajul că se folosește din primele zile de viață și că are în compoziție substanțe naturale, extract lichid de cimbru, sulfat de cupru, pe lângă ser fiziologic. Toate au efect antiseptic, natural, fiziologic”, mai detaliază dr. Ana Culcer.

Curățarea nasului se face timp de 4-5 zile, recomandându-se când încep primele simptome de obstrucție nazală, însă nu trebuie făcută preventiv. „Dacă copilul are nasul curat nu facem această curățare. Însă dacă copilul are infudat nasul, facem. Este important să folosiți acest gen de ser fiziologic pentru că înlătură agenții infecțioși, fluidifică mucusul (mucii copilului), este antiseptic și umifidica mucoasa. Nasul, ca să funcționeze, trebuie să fie umed, în felul acesta ajută respirăția copilului”, mai explică medicul pediatru.

Un tratament adjuvant
Atunci când secrețiile copilului sunt groase și abundente se poate face și aspirarea lor, însă dacă se iau măsurile potrivite de la începutul apariției simptomelor, nu se va ajunge aici, iar secrețiile pot fi pur și simplu înghițite de copil după lavajul nazal sau eliminate. Fluidificantele de secreții ajută curățarea fiziologică a nasului.

„Curățarea corectă a nasului reduce durata răcelilor și are foarte multe influențe benefice pentru copil. Rețineți însă că atunci când este vorba de infecții bacteriene (secrețiile au culoare verde, copilul are febra) medicul decide dacă este cazul să se folosească și antibiotic. Serul fiziologic este un tratament adjuvant, dacă este o cauză infecțioasă care a declanșat boala copilului medicul decide care este conduita potrivită de urmat”, ține să precizeze medicul.

Indiferent de anotimp, copilul trebuie scos cât mai mult la aer, cu aceeași atenție la secrețiile nazale. ”Aveți grijă să aibă nasul curat, fără mucozități, pentru că dacă nasul este înfundat copilul va respira pe gură și va trage aer rece. Așa că înainte de a ieși afară desfundati nasul cu ser, pentru ca micuțul să poată respira cu gura închisă. De asemenea, copilul trebuie spălat cu ser și înainte de fiecare masă ca să nu verse”, este recomandarea pentru părinți a medicului Ana Culcer.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei găsi și alte informații la fel de utile despre creșterea copilului.

Autor

Scrie un comentariu