Se vorbește des de independența copilului ca obiectiv al bunei educații.
Mergând înainte mulți părinți se întreabă cum să reușească să-și facă proprii copii să fie independenți.
Până la vârsta de șase ani le este frică copiilor de a fi abandonați de către părinți și între șapte și zece ani vor face primii pași către vârsta adultă.

  1. Evalueza propriile capacități ale copilului!
  2. Nu vă forțați copilul!
  3. Axați-vă pe motivație!
  4. Dați încredere copilului!
  5. Înainte de a-i acorda mai mare autonomie copilului tău, evaluează capacitatea lui de a deveni independent.
  6. Până când depășește această faza fără dificultăți, trebuie făcute următoarele considerații.

Evaluează propriile capacități ale copilului.

Înainte de a pretinde ceva de la copilul tău, evaluează capacitatea lui de a deveni independent.
Pentru a ști dacă ar putea fii în stare să meargă singur la școală, de exemplu, începeți prin a-l întreba care este părerea lui despre asta.
Sunt alți copii care merg la școală singuri? Dacă el a vorbit cu ei? Dacă simte că poate să facă acest lucru? Dacă este refractar privind lucrurile de mai sus, cum justifică tăcerea lui? Îi este frică într-adevăr sau speră pur și simplu să-l însoțești tu la școală?
Poate că el o consideră ca o proba de afecțiune. Ca urmare, lăsând la o parte aspectul afectiv, trebuie să evaluezi capacitățile practice ale copilului. De exemplu, îi este frică de necunoscuți.
Știe să traverseze strada prin locurile potrivite și la momentul potrivit? Este în stare să cumpere pâine și să numere restul? Știe să telefoneze singur? Observându-l în viața cotidiană îl poți evalua cu precizie care sunt activitățile pe care le poate desfășura singur.

 

Nu vă forțați copilul!

Lucrul cel mai important este să nu forțați copilul să facă ceva dacă nu se simte în stare sau dacă se arată refractar la acel lucru. De fapt, o nouă experiență trăită într-un mod negativ ar putea întârzia independența sa, în loc să- l ajute să crească. Va ține minte senzațiile negative și nu va mai dori să experimenteze noi activități.

 

Axați-vă pe motivații!

Pentru a orienta copilul în mod eficient spre independență trebuie axat înainte de toate pe dorințele sale și motivația sa. Pentru a face să ia naștere în copil dorința de independență, trebuie să evaluați fiecare etapă, explicându-i evoluțiile pozitive( independența mai mare înseamnă chiar libertate mai mare.) Este necesar să fie conștient de lucrurile noi și de evenimentele noi cu care le-ar putea face față, să fie sub supravegherea constantă a părinților.

 

Dați încredere copiilor!

Dacă sunteți îngrijorat pentru copilul vostru chiar dacă veți face tot posibilul că să ascundeți, copilul tot va simți acest lucru. Dacă el simte că voi îl considerați a nu fi la înălțimea asteparilor va avea dubii asupra propriilor capacități și își va pierde încrederea în sine.
Va simți o mare anxietate la ideea că trebuie să facă ceva singur.
Între vârstă de 7 și 10 ani, copilul avansează în maturitatea raționamentului și începe un drum al autonomiei.
Pentru a-l ajuta, înainte de toate ar trebui să-l observați și să aveți încredere în el.
Evitați deci să-l protejați în mod exagerat, altfel riscați să-l sufocați.

Drd. Cristian Stofor

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei găsi și alte informații la fel de utile despre creșterea copilului.

Autor

Scrie un comentariu