5 întrebări esențiale despre diversificarea alimentației, cu răspunsuri de la dr. Ana Culcer
Diversificarea alimentației trebuie făcută după reguli foarte stricte. Asta pentru că greșelile care se pot face în perioada în care copilului i se diversifică alimentația îi pot compromite sănătatea pe termen lung. Dr. Ana Culcer, medic primar pediatru și doctor în științe medicale, răspunde la câteva întrebări legate de acest subiect:

1. Ce înțelegem prin diversificare?
Este alimentația sugarului cu altceva decât lapte, în principal alimente solide sau semifluide.

2. Când se începe diversificarea?

COMANDAȚI CD-ul: Diversificarea alimentației la copil

Românii sunt totalmente perturbați în ceea ce privește dată începerii diversificării deoarece timp de zeci de ani diversificarea alimentației a început la 6 săptămâni, pentru că mama să poată începe serviciul la 2, 5 luni. Acest lucru a produs foarte multe suferințe de ordin digestiv și imunologic acestor copii, multe dintre acestea rămânând toată viață. În ultimii 20 de ani OMS-ul recomandă începerea diversificării de la 6 luni considerându-se că de la această vârstă sugarul are o capacitate de digestie mai bună și poate tolera și digera mai bine și alte alimente, altele decât lapte. Excepțional de rar se poate începe diversificarea la 5 luni la copiii supraponderali și hrăniți artificiali. La copilul prematur este bine să se înceapă diversificarea după 6 kg.

3. Cum se face diversificarea alimentației?

Numai atunci când copilul este perfect sănătos.
Se va începe la o singură masă cu un singur aliment, care se va administra în cantități mici, progresive, până la înlocuirea unei mese întregi. Apoi se va aștepta câteva zile și se va urmări toleranța copilului față de noul aliment, după care se va încerca introducerea unui aliment nou. După înlocuirea completă a unei mese, copilul va renunța să mai sugă în completare la această masă, iar mama poate încerca înlocuirea următoarei mese. Astfel se vor înlocui masa a II –a (ora 10.00), prânzul, masa a III-a și a IV-a (ora 18.00), păstrându-se mesele de lapte dimineața și seara chiar și peste 2,5 ani.
4. Cu ce începem diversificarea?
Diversificarea nu se face la toți copiii la fel, numai medicul care îngrijește fiecare copil poate decide cu ce aliment să se înceapă.
Dacă copilul este supraponderal (mai grăsuț), diversificarea se va începe cu masă de fructe (ora 10.00), la început sucuri de morcov, măr, banană, piersică (în funcție de sezon) și eventual pară dacă copilul este constipat. Se va evita adăugarea fainoaselor (cereale, biscuiți) sau se va da în cantități mici și se va preferă asocierea fructului cu brânză de vaci. Există copii care au intoleranță la gluten, de aceea se va începe cu cereale fără gluten.
Pentru copiii subponderali (slăbuți) se va începe diversificarea cu cereale cu lapte sau fructe.
Pentru toți copiii masă de prânz va fi inițial formată din supă făcută din toate zarzavaturile, la început numai zeamă cu cereale și puțin ulei de măsline sau de floarea soarelui. Se introduce progresiv câte 30ml, 60ml, 90ml, 120ml, 150ml-200ml. Foarte important este să fierbem supă copilului cu tot felul de frunze verzi care conțîn fier (spanac, țelină, pătrunjel, salată verde, etc). Dacă e vara sau dacă copilul e îmbrăcat gros și transpiră, în supă se pune un praf de sare.
Ulterior diversificarea se va face piure de legume sau se vor pasa legumele direct în supă. La piureul de legume putem adăuga lapte și unt iar consistențatrebuie să fie semifluidă deoarece copilul suge și nu știe să mestece la această vârstă. Piureul de legume este foarte important deoarece se vor introduce proteinele animale (carnea de pasăre sau vită, brânză de vaci, gălbenușul de ou, pește și mai târziu, după 7-8 luni ficatul de pasăre).
Gălbenușul de ou va fi fiert tare și mixat în piureul de legume și se va introduce progresiv ¼, ½, ¾, până la 1 gălbenuș și mai târziu 2,3 gălbenușuri pe săptămâna până la un an.
Insistăm asupra faptului că toate alimentele trebuie introduse progresiv și urmărind toleranță copilului la ele. Dacă un copil refuză un aliment nu trebuie să insistăm sau să-l obligăm, îl lăsăm și încercăm iar după o perioada.
5. Ce poate mânca copilul după 7 luni?
De la 7 luni poate manca peste, iaurt, mai tarziu mamaliguta cu branza si smantana.
Pentru copiii hraniti la san este de preferat sa trecem direct la lingurita si canuta, evitand biberonul pentru ca acesta sa nu confunde mamelonul cu biberonul si asa sa renunte sa mai suga.
Dr. Ana Culcer

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte informații la fel de utile despre creșterea copilului.

Autor

Scrie un comentariu