”Este o întrebare frecventă”,  spune dr. Ana Culcer, în contextul în care numărul de cezariene în România a crescut fabulos. Situația nu este neobișnuită în Europa și are mai multe motivații: „Mamele nu vor să mai aibe dureri la naştere, doctorii se pot deplasa mai greu noaptea… Atunci se merge şi în România, ca şi în Franţa şi în alte ţări spre naşteri programate dimineaţa când toată echipa de medici, asistente, moaşe, personal de la secția de neonatologie este prezentă la spital”, explica dr. Ana Culcer, medic primar pediatru, doctor în științe medicale și formator național în alăptare.

Dr Ana Culcer: „Secretul în alăptarea după cezariană stă în momentul în care pui copilul la sân”

Chiar dacă nu este adepta cezarienelor, medicul admite ca cezariana este obligatorie in situatii medicale speciale, care pot tine de patologia mamei sau a copilului. „Chiar dacă naşti prin cezariană poţi să alaptezi. Secretul în alăptarea după cezariană este punerea copilului la sân cât mai precoce, în prima jumătate de oră, la fel ca şi la naşterea normală. Dacă separi mama de copil, cum este obiceiul în România, în majoritatea maternităţilor, secreţia se instalează mai târziu, apare furia laptelui, întărirea sânului, copilul nu prinde corect, muşca, doare şi atunci mama nu mai are încredere în ea, se sperie, suferă. O astfel de situație se corectează cu dificultate. In plus, copilul se invata cu biberonul, de unde laptele curge prea usor, gustul este diferit de laptele mamei, adeseori mai dulce, iar copilul refuza sa mai suga”, sunt explicațiile medicului Ana Culcer, care are o experienta vasta in domeniu, dupa ce a condus din 1983 pana in 2014 sectia de neonatologie de la cel mai mare spital din Romania, Spitalul Universtiar de Urgenta din Bucuresti.
Asadar, cezariana nu blocheaza curgerea de lapte, nu întârzie apariţia secreţiei lactate, cu condiţia punerii copilului la sân, în prima jumătate de oră, cât copilul este treaz. „Inclusiv in cezariana cu anestezie peridurala este foarte important sa se puna copilul piele la piele cu mama, inca din sala. Copilul se obisnuieste cu mirosul mamei si va suge mai repede”, da asigurari medicul pediatru. Daca se intarzie, atat in corpul mamei, cat si al copilului, se secretă substanţe numite endorfine care fac copilul să adoarmă. „Mama şi copilul dorm foarte bine împreună după jumătate de oră dacă copilul a fost pus la sân şi a supt. Daca nu este pus precoce, copilul face hipoglicemii si multi dintre ei ajung la perfuzii cu glucoza sau necesita oxigeno-terapie, deoarece se pot cianoza (se invinetesc)”, mai explica medicul primar pediatru Ana Culcer.
In conditiile in care Organizatia Mondiala a Sanatatii recomandă o frecvență a cezarienelor de 10%, din totalul nașterilor contorizate in Romania, in anul 2012, 41,2% au fost prin cezarienă. La acestea se adaugă nașterile din clinicile private (necontorizate oficial), unde rata cezarienelor este de circa 60% din totalul nașterilor.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei găsi și alte informații la fel de utile despre creșterea copilului.

Autor

Scrie un comentariu