de Dr. Ana Culcer, medic primar pediatru

Trebuie înțeles că, în principiu, congelarea oricărui aliment nu deteriorează calitățile lui de dinainte de congelare. Suntem obișnuiți cu alimente congelate ca: fructe, legume, carne, pâine, pizza, înghețată etc.

Fiecare dintre acestea au un termen de valabilitate diferit, înscris pe ambalaj, care trebuie respectat, în afara lui alimentul poate prezenta deteriorări. Cu siguranță, procesul de congelare nu alterează cu nimic calitatea conținută înainte de congelare. Aici trebuie respectată prospețimea, fructele și legumele să fie destul de coapte și în același timp condițiile specifice de igienă și ambalare.
Dacă alimentul care urmează a fi congelat conține nutrienți, aceștia nu vor fi deteriorați datorită procesului corect de congelare. Toți producătorii de produse alimentare congelează fructele, legumele, carnea și pâinea imediat ce au fost culese sau produse, păstrându-se toți nutrienții intacți, spre deosebire de celălalt proces în care nu intervine congelarea, ci depozitarea, transportul, vânzarea în magazine sau piețe alimentare, unde deteriorarea intervine de la început.

Este o eroare să credem că un produs congelat poate fi dăunător din cauza congelării. Important este să verificăm conținutul produsului specificat pe etichetă. Dacă produsul conține substanțe nocive, aditivi sintetici, atunci și produsul congelat nu este sănătos. Este important ca după ce produsul a fost ambalat și congelat să se respecte lanțul frigorific până la cumpărător. Dacă acesta se întrerupe în timpul transportului, în timpul depozitării în magazine, atunci nici produsul care ajunge la cumpărător nu mai este sănătos.

Aceleași principii sunt valabile și pentru pâinea congelată, care se importă sau se produce în cantități mari în țara noastră. Faptul că pâinea congelata ar fi dăunătoare sănătății este un simplu mit. Este foarte important ceea ce conține aceasta, de aceea vă rugăm să urmăriți eticheta. Atenție nu tot ceea ce conține E-uri este dăunător. ”E”-urile sunt coduri europene, chiar sarea din bucate are un cod European.
Cumpărătorul final trebuie să păstreze corespunzător produsul și să îl consume integral imediat după decongelare sau conform specificației de pe etichetă. Nu este recomandat să recongelezi un produs decongelat.

Se pot congela și alimente pregătite de gospodine în propriile case, dar respectându-se aceleași reguli de prospețime și igienă. Supele sau orice mâncare gătită, pretabilă congelării, pot fi congelate în recipient special, în congelatoarele sau lăzile frigorifice de acasă.

Și laptele de mamă poate fi congelat și consumat ulterior. După ce se instalează laptele definitiv, aproximativ 14 zile de la naștere, se recomandă chiar 1 lună de la naștere, mama poate colecta laptele matern pentru a constitui propria bancă de lapte. Copilul se hrănește dintr-un singur sân la o masa, iar celălalt sân poate fi muls. Laptele se colectează 24 de ore în frigider, pot fi mai multe mese colectate în aceeași sticlă, iar dupa 24 ore se mută în pungi speciale de lapte matern și se așează în congelator. Este important să păstrăm igiena și să notăm pe pungă înainte de a congela laptele, data recoltării și cantitatea colectată. Laptele se păstrează cel mult 6 luni de la recoltare. Când se dorește a fi consumat, laptele se decongelează lent în frigider și apoi se încălzește la bain marine. Nu se încălzește la cuptorul cu microunde și nici nu se dă în clocot, pentru a păstra nutrienții și gustul laptelui.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei găsi și alte informații la fel de utile despre creșterea copilului.

Autor

Scrie un comentariu