Probioticele sunt numeroase bacterii bune (benefice), care se găsesc în mod natural în tubul digestiv al omului, pe piele, calea genitală, căile urinare și care au efecte favorabile asupra digestiei, imunității, luptă cu microbii patogeni (răi) viruși și ciuperci. Ele reprezintă soldații de gardă care ne protejează de îmbolnăviri.

De asemenea, protejează peretele intestinal (mucoasa intestinală) de agresiunile microbilor patogeni, ajută digestia și eliminarea substanțelor toxice. Nou – născuții pe cale naturală se colonizează în timpul nașterii cu microbi benefici din calea genitală a mamei. Contactul copilului cu tegumentele mamei aduc de asemenea noi bacterii bune.

Alăptarea, imediat după naștere, aduce prin colostru și laptele mamei microbii buni din intestinul mamei, care trec în lapte și protejează copilul pentru toate infecțiile prin care a trecut mama. Există și situații în care mama, având infecții grave ale organelor genitale externe, se contraindică nașterea pe căi naturale.

Probioticele se pot folosi atât în scop preventiv, cât și în scop terapeutic (de tratament).

Preventiv, ajută copiii nealăptați să-și crească imunitatea digestivă, primind bacteriile bune care-i lipsesc din tubul digestiv. Acestea le ajută digestia și protejează intestinul de germeni patogeni agresivi. Ajută eliminarea substanțelor toxice.

Probioticele pentru sugari sunt numeroase și se găsesc sub formă de picături, pliculețe sau sunt formule de lapte praf care au dozele corespunzătoare de probiotice. Alte formule conțin atât probiotice, cât și prebiotice, adică hrană pentru acele bacterii. Pentru copiii mai mari, sunt tablete masticabile sau plicuri cu dozajul corespunzător. De aceea, este necesar ca medicul să recomande tipul de probiotic, doza corespunzătoare, precum și durata administrării.

În scop terapeutic, sunt recomandate în afecțiuni digestive, în timpul terapiei cu antibiotice pentru afecțiuni bacteriene. Se știe că antibioticele sunt foarte necesare în afecțiuni cu germeni patogeni (răi): enterocolite, septicemii, pneumonii, infecții urinare, meningite etc. Antibioticele distrug atât microbii patogeni, cât și microbii buni și, astfel, este mare nevoie să refacem flora intestinală (microbiomul intestinal) cu rol protector.

Probioticele se recomandă atât în timpul tratamentelor cu antibiotice, cât și după aceea cel puțin 15 zile, în funcție de gravitatea bolii, imunitatea copilului și durata tratamentului cu antibiotic.

La sugarul mic se recomandă atât pentru constipație, diaree, cât și pentru colicile abdominale produse de o digestie deficitară, asociată cu balonare.

Copiii cu afecțiuni severe și imunitate scăzută au, de asemenea, nevoie de probiotice în dozele corespunzătoare, recomandate de medic. Se pot întâlni și situații când unii copii se pot confrunta tranzitoriu, după tratamentul cu probiotice, cu meteorism, constipație sau scaune mai frecvente, după care se reglează.

Probioticele se găsesc în mod natural în diverse alimente: iaurt, sana, chefir, varză murată, murături etc. De fapt, cercetările au pornit de la faptul că persoanele din zonele unde se consumă în mod obișnuit foarte mult chefir sau iaurt au o durată de viață mai lungă și sunt mai sănătoase.

Cercetările numeroase care au urmat au dus la descoperirea „microbiomului uman” care reprezintă totalitatea microbilor buni din corpul nostru, cu rol în apărare. Cantitatea totală a acestora ar fi în jur de 2/kg, reprezentând cu 10 ani mai mult decât numărul total de celule din corpul uman.

Când acesta este afectat, puterea de apărare a organismului scade și apar tot felul de infecții.

Flora intestinală benefică (microbiotă) stimulează și ajută sinteza de vitamine din grupul B (B2, B6, biotina și acidul pantotenic) și vitamina K – acestea având, pe lângă multiple alte roluri, creerea imunității.

Antibioticele sunt absolut necesare în infecțiile bacteriene, dar ele distrug pe lângă flora rea (patogenă) și flora benefică. Administrarea de probiotice este foarte importantă pentru creșterea și refacerea microbiotei. Medicul specialist este cel care trebuie să hotărască dacă un copil are nevoie de un antibiotic, care este acela, durata tratamentului, precum și tipul de probiotic – doza și durata tratamentului.

Autor

Scrie un comentariu