Constipatia la sugari. Cum se previne. Cum se trateaza

Constipația poate fi o problema atât la copii hărniți cu lapte matern, cât mai ales la micuții care mănâncă doar lapte praf.  Cum se previne constipația la sugar și ce este de făcut când ea apare, explica dr. Ana Culcer, medic primar pediatru și doctor în științe medicale.

La un copil alăptat, scaunele încep să devină mai tari după o lună, o lună și jumătate. „Este extrem de importanta alimentatia mamei in acest caz: mama trebuie sa mananace cat mai multe grasimi care devin laxative pentru copil. Daca mama se constipa si copilul se va constipa, asa ca trebuie facut tot ce depinde de mama pentru prevenirea constipatiei”, recomanda medicul Ana Culcer.

DVD-ul: Alaptarea de la A la Z

Copiii hrăniți cu lapte praf au un risc mai mare de a avea probleme cu constipația. „Pentru ei, exista lapte special cand situatia o impune. Insa problema majora este ca mamele, de teama ca s-ar putea ineca, le dau prea mult timp mancare pasata, chiar 2-3 ani. Recomand ca dupa 7-8 luni copilul sa primeasca si bucatele ca sa invete sa mestece, sa aiba fibre in alimentatie. Daca totul este pasat copilul se va constipa”, explica medicul Ana Culcer. Ea recomanda sa li se dea copiilor inclusiv grasimi vegetale si animale, cu rol important in prevenirea constipatiei.

DVD-ul: Diversificarea alimentatiei

Pentru cazurile extreme, in care copilul refuza sa mai stea pe olita, medicul recomanda mare atentie in folosirea supozitoarelor. „Daca li se pune sistematic supozitor, ajung sa dezvolte o  problema psihica atunci cand au scaun, fac fisuri anale si de frica nu mai fac, li se dilata colonul, ajung la mega-colon constipat”.

DVD-ul: Cresterea imunitatii

Exista o patologie congenitala in aceasta privinta insa se manifesta in primele saptamani de viata. „Pentru lamurirea unei astfel de situatii, se impune ecografie abodominala, ca si alte investigatii, insa aici intram in patologie… Mult mai frecventa este constipatia prin greseli de alimentatie: fructele se dau stoarse, toata mancarea se da mixata. In consecinta, copiii nu isi folosesc nici masticatia, nici digestia, nu isi dezvolta motilitatea intestinala, cu cat au scaun mai rar, cu atat  va fi mai grava situatia”, atentioneaza medicul pediatru Ana Culcer.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte informații la fel de utile despre creșterea copilului.

 

Adauga un ComentariuCategoriile de Produse