Dr. Ana Culcer: „In 50 de ani de cand vaccinez copii, nu am avut niciun caz de autism dupa imunizare”

În contextul în care 21 de copii, care nu au fost vaccinați, au murit de rujeolă în ultimul an, Ministerul Sănătății a inițiat o lege a vaccinării prin care condiționează înscrierea la scoala și grădiniță de carnetul de vaccinări.

Potrivit proiectului de lege, „în vederea asigurării dreptului la sănătate și la educație a tuturor copiilor și tinerilor, garantate de stat, înscrierea acestora într-o colectivitate de învățământ se va face numai după prezentarea documentelor care atestă efectuarea vaccinărilor obligatorii”. În caz contrar, părinții trebuie să prezinte un plan de recuperare sau adeverință că există contraindicații pentru imunizare, iar cine nu-și vaccinează copilul până la 3 ani poate fi acuzat de infracțiunea de rele tratamente.

Dr. Ana Culcer, medic primar pediatru și doctor în științe medicale, răspunde la câteva întrebări arzătoare ale părinților legate de acest subiect.

  1. Ce parere aveti despre noul val impotriva vaccinarii?

Cred ca e o mare greseala sa nu mai vaccinam copiii pentru ca o multime de personae neautorizate si care nu au lucrat niciodata in specialitatea medicala vin cu tot felul de recomandari si teorii. Vaccinurile sunt recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii si fieacre vaccin inainte de a fi pus pe piata este analizat si studiat cel putin 2 ani. De cand exista vaccinuri au disparut o multime de boli grave care ucideau milioane de copii pe toata planeta.  Riscurile exista si pentru tarile in care nu mai exista aceste boli datorita circulatiei populatiei pe glob. Cand calatorim suntem expusi sau pot veni turisti cu afecțiuni care nu mai exista in Romania.

Din experienta mea de medic cu peste 50 de ani de activitate va pot spune ca nu am avut reactii majore la vaccinare, in schimb am avut copii cu complicatii grave sau chiar foarte grave mergand pana la deces din lipsa vaccinarii. Boli precum rubeola, rujeola, oreion, varicela, infectii streptococice au facut victime sau au lasat copii cu handicap grav.

DVD-ul: Cresterea imunitatii

  1. Descrieti-ne perioada in care nu exista vaccin pentru poliomielita si copiii mureau sau ramaneau cu sechele.

Poliomelita este o boala extrem de grava care afecteaza sistemul nervos ducand la paralizii, inclusiv paralizia muschilor respiratorii cu deces. Sunt 3 virusuri  care dau poliomelita A,B si C si in vaccinurile actuale sunt cuprinse toate 3. Ultima epidemie grava in Romania a fost in 1957-58 cand s-a lasat cu numeroase decese si copii paralizati definitiv. Imediat dupa aceasta a aparut vaccinul antipoliomelitic oral care era separat pentru fiecare virus in parte.  Daca se omitea vaccinul pentru virusul A, de exemplu si faceai B si C puteai face boala cu virusul A. Vaccinul de acum este injectabil protejeaza impotriva tuturor celor 3 virusuri. In Romania nu mai exista cazuri de poliomelita datorita vaccinarii sistematice pana in prezent. Este foarte important sa intelegem ca  exista in continuare riscul de boala din cauza turistilor sau a circulatiei romanilor in afara granitelor.

  1. Cum ne sfatuiti sa procedam in cazul in care medical de familie nu dispune de vaccinul gratuit?

Din pacate, in ultimul an au fost deficiente majore in aprovizionarea vaccinurilor pe programul national.  In toata tara medicii de familie nu au destule vaccinuri si nu se poate respecta schema nationala de vaccinare.   Unii parinti pot sa-si aduca vaccinurile din strainatate pe cont propriu dar trebuie avut grija la conditiile de transport deoarece vaccinurile trebuie pastrate la frigider.

  1. Si parintii care nu isi permit vaccinurile din strainatate?

Din pacate nu pot decat astepta reluarea programului national de vaccinare si evitarea contactului cu copiii bolnavi precum si a aglomeratiei precum mall-urile sau supermarket-urile.

  1. Cum procedam daca nu am vaccinat copilul la timp din lipsa vaccinurilor? Cum reluam vaccinarea?

Depinde de intervalul dintre doze. Primul vaccin se facea in maternitate. Acum inteleg ca nu se mai face in maternitate cel de hepatita B, cu exceptia copiilor proveniti din mame purtatoare de visrus hepatitis B. Acestia sunt grupa de risc major si se vaccineaza in spital.  Daca se sare vaccinul de 2 luni sau 4 luni si si se intarzie cu vaccinul mai mult de 3-4 luni decat era programat atunci trebuie reluat programul de vaccinari. Deci daca ati facut vaccinul de 2 luni si pe cel de 4 luni il gasiti abia cand copilul are 7 sau 8 luni atunci trebuie refacut si cel de 2 luni.  Daca nu s-a gasit niciun vaccin la termen atunci incepeti vaccinarea cand se gaseste vaccinul cu pauzele intre ele recomandate de Ministerul Sanatatii si medicul de familie.

DVD-ul: Alaptarea de la A la Z

  1. In tara este epidemie de rujeola. Cand si cum ne vaccinam importriva rujeolei. Daca am avut rujeola mai facem facem  vaccinul?

Intr-adevar s-au inmultit cazurile de rujeola. O cauza este nevaccinarea copiilor ori din lipsa de vaccinuri ori din neincrederea parintilor in vaccinuri. Rujeola NU este o boala usoara. Da complicatii precum meningite, encefaliate, bronhopneumonii grave, ades finalizate cu deces sau handicap neuromotor grav. Desigur ca fiecare parinte crede ca nu se va intampla copilului lui. De aceea indemn mereu parintii sa previna boala nu sa o trateze ulterior.

Sunt foarte multe boli eruptive care seamana cu rujeola. Diagnosticul de certitudine il pune numai laboratorul prin dozarea anticorpilor antirujeola. Deci recomand sa faceti un test de sange pentru a fi siguri de diagnostic. Vaccinul ROR se face oricum deoarece este si importiva rubeolei si oreionului. In strainatate exista si vaccinuri separate, nu 3 in 1. Daca aveti certitudinea ca ati avut rujeola puteti face pe celalate doau, dar nu le gasiti in tara.

Rubeola sau pojarelul poate fi o boala usoara la copii dar foarte grava la gravide prin efectele asupra fatului (avort, deces intrauterin sau malformatii grave a nou-nascutului).  Recomand femeilor care planifica o sarcina sa-si verifice anticorpii antirubeola si daca nu au avut boala sau nu au fost vaccinate sa se vaccineze inainte de sarcina.

DVD-ul: Diversificarea alimentatiei

  1. Exista dupa parerea dumneavoastra o legatura intre ROR si autism? .

S-a verificat si demonstrat de catre specialisti ca nu exista nicio legatura. Sunt alti factori care duc la autism.  In 50 de ani de cand vaccinez copii eu personal nu am avut nici un caz de autism dupa vaccinare si am vaccinat multi copii. Sunt parinti care “dezvolta” tot felul de boli in urma vaccinarii. Orice problema medicala aparuta o buna perioada dupa imunizare o atribuie vaccinului. Am avut  inclusiv caz de luxatie congenitala de sold la copil care a fost legata de parinti de  vaccinarea copilului.

  1. Exista diferente intre vaccinarea oferita de stat, gratuit, si cea privata?

Programele nationale variaza de la tara la tara in functie de posibilitatile financiare. La noi sunt foarte multe vaccinuri optionale nu pentru ca nu ar fi importante si recomandate de OMS si UNICEF ci pentru ca statul nu are bani sa le asigure pe toate. Sunt in jur de 90 de tari cu posibilitati financiare care fac toate vaccinurile pe programe nationale. Eu recomand toate vaccinurile optionale pentru ca este mai simplu sa previi o boala decat sa o tratezi.  Fiecare copil reactioneaza la boala in functie de imunitatea personala.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte informații la fel de utile despre creșterea copilului.

 

Apr 12, 2017 | Categorie: Imunitate | Comentarii: none | Etichete: , , , , , ,

 

Adauga un ComentariuCategoriile de Produse